Citius altius fortius

maaliskuu 3, 2017 | Kategoria: Aiheeton

– Katse tulevaisuuteen
Kemijärvellä vouhkataan jälleen kerran ylhäältä tulevasta jättimäisestä pelastajasta. Tällä kertaa pelastajina olisivat kiinalaiset, jotka janoavat bio- tai liukusellua ja markkinat ovat kuulemma olemassa vakuuttaa Heikki Nivala.
Mikä tässä mätää?
Ensinnäkin se, että Lappi ja siinä sivussa Kemijärvi jää edelleen riistetyksi raaka-aineen tuottajaksi. Sitä se toki on iät ajat ollut. Ruotsin kuninkaan kapahaukena maksetuista veroista alkaen jatkona Kemiyhtiön joen valjastaminen. Sellu muodossa tai toisessa on raaka-aine, joka käväisee Kiinassa jatkojalostuksessa
ja tulee takaisin korkean jalostusasteen kalliissa muodossa.
Miksi sitä jatkojalostusta ei kehitellä ja suunnitella tänne Kemijärvelle?
Toinen ongelma on, että metsäalan ammattilaiset tuijottavat pelkästään vuotuista kasvua arvioidessaan hakkuumääriä. Kuitenkin tosiasia on, että Lapin ja Suomen metsät ovat osa maapallon keuhkoja Amazonin sademetsien tapaan.
Haasteena metsäalalle onkin, kuinka metsänhoidollisilla toimenpiteillä turvataan eikä tuhota ja mahdollisesti lisätään tätä hiilinielua.
Kolmantena pointtina (Stubbin tapaan) on, että keskittyminen ja kädet ristissä odottaminen estää satsaamisen muihin alueen luontaisten luonnonvarojen jatkojalostuksen. Alueellamme on yksi Suomen suurimmista joista eikä itse Kemijärvikään häpeä kokonsa puolesta muille.
Mikä meitä estää tekemästä Kemijärven hauesta jälleen Euroopan hovien kysyttyä juhlaruokaa? Tai paikallisesta mustikasta ja puolukasta jotain muutakin ämpärikaupalla myytyä raaka-ainetta.
Timo Antero Korhonen
nyt voisin vaihtaa varavaltuutetusta varsinaiseksi valtuuston jäseneksi

Viimeisimmät artikkelit

Viimeisimmät kommentit

    Arkistot

    Kategoriat

    Meta

    Haku

    Vasemmistoliitto